FINESTRA INCLUSIVA

Des de 2014 comencem una línia de projectes que denominem FINESTRA INCLUSIVA. Finestra Inclusiva és una Intervenció Socioeducativa de CIRC SOCIAL en el qual joves en risc d’exclusió i persones amb diversitat funcional, després d’un període de formació, creen i exhibeixen un espectacle circense. Els nostres participants són de diferents perfils: persones amb diversitat funcional, addictes, joves en risc d’exclusió social, persones amb malaltia mental, xiquets amb trastorn autista, etc…

El projecte va ser guardonat amb els PREMIS INFÀNCIA 2014 per la Conselleria de Benestar Social de la Generalitat Valenciana. En 2019 ha rebut el premi Un País de Cultures de la Universitat de València.

 

Des de la creació del projecte hem col·laborat amb més de 20 associacions de l’àmbit social i de la joventut. En cada associació hem format un grup d’aproximadament 15 participants de diferents perfils als que, en una primera fase, un docent professional de circ de la Finestra ha impartit una formació bàsica en tècniques circenses, acompanyat pels i les educadors/as de les diferents associacions.

Una vegada presentades totes les disciplines circenses (clown, acrobàcies, equilibris, malabars), cada participant ha triat en quina disciplina especialitzar-se i aprofundir. Posteriorment passem a la fase de creació, amb números individuals, de duos i grupals. Aquests números han sigut exhibits en diferents esdeveniments de cada associació i altres aliens, mostrant davant el públic general el treball realitzat.

Paral·lelament al nostre projecte local, realitzem intercanvis juvenils europeus, a través del programa Erasmus+, amb entitats i associacions europees del sector circense/social, similars a la nostra, en els quals joves i persones amb diversitat participants de Finestra Inclusiva, conviuen i realitzen activitats conjuntes relacionades amb el circ i les arts escèniques, amb grups de participants d’aquestes entitats col·laboradores, tant a València, i ciutats com Nàpols, Setúbal, Edimburg, etc.

Amb aquest projecte es pretén empoderar a aquestes persones, millorant les seues habilitats físic-motores i socials, la seua autonomia i la seua autoestima per a així augmentar el seu reconeixement social, la seua inclusió en la societat, i millorar la seua qualitat de vida. Lluitem també per la sensibilització social, la visibilitat dins del món de l’art, i la identificació per part d’altres persones amb diversitat funcional, facilitant un acostament al món escènic.

La col·laboració amb diferents associacions centrades en l’àmbit social, que treballen amb col·lectius específics, ha suposat tota una experiència d’aprenentatge mutu, mitjançant la qual tant cadascuna de les entitats com la mateixa LA FINESTRA Nou Circ hem aprés noves eines i mètodes de col·laboració i de treball.

CIRC DIVERS, LA FÒRMULA DE LA FELICITAT

En 2017 el grup format per usuaris de l’associació Alter València, amb els quals portem col·laborant des del principi del projecte, va crear el seu propi espectacle: Circ Divers, La Fórmula de la Felicitat. Aquest grup funciona d’una manera sostenible gràcies a les exhibicions de l’espectacle, de manera que el projecte perdurarà en el temps de manera indefinida.

Des de 2017, Circ Divers ha realitzat més de 30 espectacles per tot el territori valencià, a més d’exhibicions emmarcades en projectes internacionals d’intercanvi juvenil, a Nàpols i Setúbal. Des de la seua estrena a la sala Matilde Salvador de la Nau, l’espectacle ha sigut exhibit, entre altres, en el MIM de Sueca, la Fira Alternativa, Festival Intramurs, Igual-ment Fest, i el Festival Valencirc.

El projecte Finestra Inclusiva és possible gràcies al finançament i el suport de: